Friday, October 10, 2014

Presedintele Parlamentului Norvegian viziteaza AFF



Olemic Thommessen, Presedintele Parlamentului Norvegian a fost oaspetele nostru de onoare la atelier marti, 23 Iunie cand a venit pentru o vizita speciala in cadrul proiectului WISE WEEE.
Presedintele a venit insotit de o delegatie de 12 oficiali printre care se numara si Ambasadoarea Norvegiei in Romania, Excelenta sa Doamna Tove Bruvik Westberg.
Scopul principal al vizitei a fost prezentarea proiectului WISE WEEE, care este in curs de dezvoltare prin parteneriatul Ateliere Fara Frontiere cu SITEF, unul dintre cele mai prestigioase centre de cercetare norvegiene.
Responsabilii de proiect din partea SINTEF au fost de asemenea prezenti pentru vizita. Managerul de proiect Arjian Ciftja si cercetatorul sef Eivind Øvrelid au prezentat detaliile tehnice ale proiectului. In acest stadiu al proiectului, institutul de cercetare este in curs de a dezvolta o analiza a tehnicilor pentru cresterea valorii extrase din Deseurile de Echipamente Electrice si Electronice (DEEE) de catre AFF, concluzia acestei analize fiind calea catre noi proceduri si unelte pentru dezmembrarea placilor cu circuite, hard discurilor si unitatilor optice cat si alte componente.
Obiectivul final al proiectului este de a dezvolta un punct de lucru pentru dezmembrarea DEEE-urilor compus din 6 lucratori defavorizati, echipat cu unelte de inalta performanta, folosind tehnici testate stiintific si urmand cele mai bune proceduri de protectie a mediului, sanatate si securitate a muncii, astfel imbunatatind eficienta si calitatea muncii in mod semnificativ.
Proiectul WISE WEEE functioneaza de asemenea ca proiect pilot pentru un program European la scara larga care va prevedea organizarea unui sistem integrat in Europa pentru colectarea eficienta a mineralelor si metalelor rare din DEEE-uri, in contextul in care Europa nu are astfel de resurse naturale si are o cantitate foarte mare de echipamente electronice de casat. Astfel, SINTEF doreste sa implementeze un proiect cu mai multi parteneri majori ceea ce ar putae fi o adevarata oportunitate in acest context al resurselor limitate si al dezvoltarii si implementarii economiei circulare in incercarea de a evita pierderea deseurilor costisitoare prin reutilizare si reciclare pentru a spori resursele disponibile.
Speram ca acest proiect va fi un exemplu de bune practici care demonstreaza ca subiectele politice si economice care se afla la baza acestei probleme pot fi rezolvate cu ajutorul economiei sociale mai ales prin faptul ca potentialele locuri de munca generate sunt foarte potrivite integrarii in munca prin antreprenoriat social deoarece aceste joburi se bazeaza pe un nivel sporit de intensitate in lucru si nu necesita un nivel inalt de expertiza sau experienta. Acestea pot oferi o cale sustenabila de dezvoltare in piata muncii luand in considerare schimbarile din economie si de asemenea ofera o perspectiva pozitiva prin protejarea mediului si reconstruirea increderii in sine si in societate.
Presedintele Parlamentului Norvegian a vorbit in numele intregii delegatii cand s-a declarat impresionat de potentialul proiectului WISE WEEE si viziunea sa dincolo de perspectiva economica, care oricum are un potential bun, catre solutionarea problemelor sociale, amestecand cele doua perspective pentru cea mai buna utilizare a resurselor (umane si materiale) unde acestea exista deja. Astfel, proiectul raspunde problemei somajului si marginalizarii in timp ce intareste independenta economica.

0 comments:

Post a Comment